top of page

מהי חרדה ואיך להתמודד איתה ?

עורך : און קרני – מ.א. בעבודה סוציאלית קלינית, פסיכותרפיסט. מומחה בטיפול בחרדות ובפוסט טראומה, קב"ן במיל. ועוד...


מהי למעשה חרדה ?

חרדה בנוייה בראש ובראשונה מפחד שאינו מהווה סכנה ממשית לקיומנו. לעתים ממצב מוגדר כמו פחד מול קהל או מהתקהלות, מטיסות או מבחינות. הפחד הוא נפשי בלבד ולכן נקרא – חרדה. לעתים החשש העצום נובע ממשהו פנימי ולא מוגדר.


מרכיבי החרדה :

המרכיב הרגשי - המרכיב הרגשי הוא בעיקר של פחד, של תחושה כי עלינו לברוח, למרות שלפעמים אפילו לא יודעים לאן ואיך. כל הגוף מרמז שהרגשות מציפים, שהפחד חריף ואז מופיעה גם תחושת חוסר האונים, הצורך בשליטה מנסה לפצות על זה, אך ללא הצלחה.


המרכיב המחשבתי - דאגות, מחשבות שהכל הולך להיות רע ושחור, שדבר נוראי עומד לקרות וגם יקרה. המחשבות מציפות ולא נותנות מנוח, לעתים במהלך היום, לפעמים בהתקפים ולפעמים לפני השינה. המחשבות יכולות להציף, כמו בזמן התקף חרדה, כאשר אנו בטוחים כי נמות או נלקה בליבנו, או ללוות אותנו במהלך היום ברמה נמוכה, אך מציקה.


המרכיב הגופני – הסימנים הגופניים של חרדה, רבים ומגוונים ואציין את הנפוצים בהם: תחושת מתח קלה, בשרירים או בגוף, כאבי בטן, ראש וגב, שלשולים, דפיקות לב מואצות, לחץ בחזה ובבטן, זרמים בידיים וברגליים, הזעה, רעד ועוד. הסימנים הגופניים, קשים לשליטה ויכולים להופיע גם ללא סיבה ספציפית.


המרכיב ההתנהגותי - הנטייה הטבעית הינה להתרחק ממה שמפחיד אותנו, דבר אשר יוגדר כהימנעות. ההימנעות מרגיעה לזמן קצר, אך לטווח ארוך היא אחת מהבעיות העיקריות, כיוון שהיא מחמירה את החרדה והופכת אותה לעמידה לטיפול, כלומר, שהטיפול עלול לא להצליח.

האדם קובע את סדר יומו לפי כמות הדאגות ועוצמתן. החרדה בדר"כ מלווה בכאבי ראש, גב או צוואר, או במקומות אחרים בגוף.



תיאור מצבים ורמות שונות של חרדה וביטויין.


התקפי חרדה – אירועים פתאומיים חוזרים של כל הסימנים שצויינו לעיל. באופן פתאומי יש סימנים גופניים של דופק מהיר, לחצים בחזה, תחושת מחנק ועוד. האדם בטוח שמשהו רע עומד לקרות ולעתים מחפש סיוע רפואי. בדר"כ מלווה בהימנעות ממקומות צפופים ומהתקהלות.


אובססיביות קומפולסיביות,OCD – מחשבות בלתי נשלטות החודרות וחוזרות לראש ומלוות בטקסים חוזרים. לרוב מדובר באנשים המקפידים באופן נוקשה על סדר וניקיון ו/או ,אשר מתלבטים ומתחבטים כל הזמן ולא מסוגלים להחליט. במקרים קלים, הדבר לא מורגש, אך במקרים קשים, קיים שיבוש תפקודי נרחב בכל תחומי החיים.


חרדה חברתית – חשש ברמה חריפה של דיבור מול קהל, מביקורת,"מה יחשבו עלי?". בדר"כ יש הימנעות מפגישה עם אנשים חדשים ומאירועים וממפגשים חברתיים.


חרדה ספציפית – פוביה – מטיסות, מעליות, נחשים ועוד. מלווה בתסמינים גופניים של החרדה בעת מפגש עם הגורם המאיים וגורמת להימנעות מאירועים כאלה בעתיד.


פוסט טראומה – חרדה בלתי פוסקת לאחר אירוע שהיווה איום ממשי לחיים (תאונת דרכים, שריפה, אלימות, פגיעה מינית, פעילות צבאית או פעילות מלחמתית כנגד תושבים, קסאמים,גראדים). פוסט טראומה יכולה להיות חריפה או כרונית. במקרים אלו, קיימת חשיבות גבוהה להתחלת הטיפול, כמה שיותר מוקדם.


לחרדה ונגזרותיה, יש מגוון רב של טיפולים שונים ומגוונים. אלו תלויים בהעדפותיו של הסובל, בצרכיו ובבעיה שמטרידה אותו.


סוגי טיפול :

עקב כך שמדובר בבעיה עכשווית המתבטאת במישורים רבים, הטיפול השכיח והיעיל ביותר הינו הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי {CBT}, אשר גם לו יש ביטויים שונים וטכניקות טיפול חדשות שנגזרו מעקרונותיו. עיסוק בהווה, כאן ועכשיו ובעזרת הבנה, ארגון המחשבה ולמידת שליטה על גופינו, ככל שניתן, מגיעים לרגיעה ושליטה יחסית במחשבות ובהתנהגות.

במידת הצורך ולעיתים זה נדרש, נוטלים גם תרופות הניתנות ע"י רופא משפחה או פסיכיאטר כדי להפחית הפרעות וסימפטומים, השגת רגיעה ואפשור יעילות הטיפול הנפשי.


ליצירת קשר: 058-5300464 און קרני




Comentários


Featured Posts

פוסטים אחרונים

ארכיון

חיפוש לפי תגיות

עקבו אחרינו

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page